2013. március 30., szombat

Update kalács




 30dkg liszt /MM és rétesliszt fele-fele arányban/, 1 púpos evőkanál sikér, csipet aszkorbinsav, 2 dkg élesztő, 18 dkg tej, 10 dkg tejszín/33%-os/, csipet só, 1 tojás, 2dkg Nyírédes. Citromos részhez: ízlés szerinti reszelt citromhéj, citrom leve és kevés U vaníliás cukor vagy vanília aroma. Kakaós részhez: 2 evőkanál natúr kakaópor, 3 evőkanál tej.



Hozzávalókat kimérjük, egy tálban a száraz alapanyagokat összekeverjük. A tejben az élesztőt a Nyírédessel felfuttatjuk, majd mindent hozzáadunk a liszthez. Fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen minden alapanyag. Mindezt összedolgozzuk, majd megmérjük és elfelezzük. Az egyik feléhez reszelt citromhéjat és citromlevet teszünk /ízlés szerint/,meg egy pici vanília aromát vagy U vaníliás cukrot. Ezt jól összedolgozzuk, majd a kelesztőtálba tesszük. Ezután a másik feléhez teszünk 2 e.k. kakaóport, amit előzőleg 3 e.k. tejben elkevertünk. Ezt is jól összedolgozzuk, majd mehet a kelesztőtálba. 45-55 percig kelesztjük. Gyönyörűen a duplájára kel. 


Ezután mindkét tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd kinyújtjuk. Szélességre akkora legyen, mint a forma, amibe tesszük, hosszúságra meg amekkorára sikerül. Két tészta esetében a fehér tésztára tesszük a csokisat, és így is megnyújtjuk kicsit. A másik kettőnél fordítva,a kakaós tésztára kerül a citromos tészta. Feltekerjük, majd egymás mellé teszünk a 4 kis rudat a formába. Vastag konyharuhával letakarjuk, és 1 órát hagyjuk pihenni. 


200 fokra előmelegítjük a sütőt,s mielőtt betesszük,a tetejét tejjel lekenjük és egy darab alufóliával letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje. 55-60 percig sütjük, az utolsó 10 percben az alufólia nélkül. Rácson hűtjük.


 /Az eredeti recept a Nosalty-ról származik!/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése